Canada 2012 - #5

Ok, vad har dessa båda länder gemensamt förutom färgerna?

Canmore / Castle Mountain - dag 17
God morgon säger vi till Bow Valley som svarar med ännu en solig dag.

Efter några timmars klättrande vid Grotto canyon så beger vi oss väster ut förbi Canmore och Banff. Mellanlandar vid Johnston Canyon för en bensträckare, lätta promenadvägar snirklar sig fram längs bergssidorna.

Idag blir det fincamping vid Castle Mountain och på kvälllens meny står bland annat grillad majskolv.

Lake Louise - dag 18
Idag är det dags för den beryktade sjön med de fina klätterklipporna. Har längtat hit sedan Kanadaresan 2007 med pappa då en lätt-överviktig-glassätande-kassörska på MEC sa;
-Going to the Rockies are you? (slicka på glassen och knappa på kassaapparaten)
-Lake Louise is My favorite!
Nog är det vackert alltid. Anmarscherna är stadiga och mer eller mindre standardiserade till min 30min (cityclimbing finns nog inte här) och vi går till Outhose wall. Riktigt häftig klättring och efter några lättare leder ger jag mig på en 43m 5.11c (tror jag) tar fel förlängning och klättrar istället en 5.12c. När jag skall klippa ankaret ser jag att bulten krypt ut som en mörkbrun larv nere på stigen och jag börjar tänka om för en backup-plan. Traverserar in i den tänkta 5.11c men pumpen är för tilltagen och det blir till att fira ner i en fegis-ring. Trötta och glada beger vi oss ner till byn och vidare upp till skidområdet för att ta gondolen upp med förhoppning om att få se en liten björn. Tyvärr ingen björn eller iaf ingen levande, men fin utsikt.


Ner till byn igen, handla mat och leta upp camping, får stå i kö för att checka in. Idag blir det dusch, det luktar nästan sommaräng inne i husbilen. c/c 2h passerar ett godståg genom byn och varje gång drar lokföraren i tutan, första gången känns det lite charmigt och vagnarna räknas till +100, imorgon sover vi någon annanstans.

Lake Louise - dag 19
Vilodag från klättring som blir vandring bland tehus på hög höjd. Men först en härlig tömning av tarmarna på husbilen, koppla på slangen, ner i hålet och sedan dra i spakarna för "grått-" och "svart-" vatten.
I rask takt beger vi oss upp till Lake Agnes teahouse som är en ca 3,5km promenad med 400 höjdmeter. Sicksackar oss förbi flåsande amerikaner, kanadensare och asiater. Jessica har Ella på ryggen och jag smyger på lätta steg bredvid.
Tehuset är kanske inte vad vi förväntat oss men vi tar iallafall en fika innan vi beger oss upp på Big Beehive (2250möh) för att ta njuta av utsikten.
Utbudet av teer imponerar på Jessica.
Uppe på Beehive. 
Utsikt ner mot Lake Louise.
Ett vindskydd på Beehive.
Därifrån fortsätter vi via highline trail till Six Glacier Teahouse, här blir det en lunch, mycket trevligt. 


Utsikt över glaciärerna som bryts av och rasar som dånande vattenfall längs klippväggarna. Efter en lång promenad ner till parkeringen blir det streching, totalt 15km och ganska många höjdmeter. En del sparade på sina egna ben...
Åker öster ut längs 1A för att hitta någon alternativ camping. Det blir fulcamping på Coral Creek som är en fin rastplats några kilometer utanför Lake Louise. Specialgrillar som får tändas med vad som går att hitta i skogen så våra magar kan mättas. 

Lake Louise / Rogers Pass - dag 20
Efter att en natts smygcamping längs 1A på rastplatsen Coral Creek vänder vi åter till Lake Louise för att klättra. Nästan först på parkeringen och vi börjar gå bort mot "trailside" klippan.
Börjar med Aeroflot, en riktigt fin 5.11b. Eftersom klippan ligger alldeles vid stigen får vi mycket uppmärksamhet från förbipasserande. Man kan se på håll att det börjar klia i de gamla gubbarna och tanterna som är ute och promenerar när de får se en barnvagn och till det klättrare, deras turdag men jag börjar tröttna. Vi kör en led till, Stage Fright 5.11d, riktigt cool 32m led med fyra crux. De förbipasserande lördagsflanörerna tilltar och vi får knipa med skinkorna när de försöker pressa in mynten i deras nyfunna attraktionKluvet... Önskar kortare approach och färre människor. Antar att det är svårt att få ihop och en del vackra platser måste delas med andra.
Snart har Ella lärt sig säkra.
Vi flyr till en ny klippa och gör några sista leder i gassande solsken innan vi går tillbaka mot Chateaut och parkeringen. En ekorre intresserar sig för sovande Ella.

 Söt men vi jagade iväg den när den började gnaga på hennes fingrar.
Utanför Chateat kommer en äldre dam i en t-shirt med texten "warning! Cougar alert!, får man göra kläder med sådana tryck i XXL??! Kunde inte med att fotografera puman men här är en bild på en annan som inte är blyg, vet inte om den ägs av en man eller kvinna men låt er fantasi skena ;-) 
På väg ner från Lake Louise så står det bilar längs vägen, de vältilltagna parkeringsplatserna är fulla och det fortsätter anlända busslaster med fotograferingstörstande asiater mfl. Nu drar vi väster ut! Handlar vid Golden där de gör "kicking horse" kaffe, vilken är din typ?
Fortsätter till Rogers Pass och campingen Illecillewaet. De ryker från bergen, antagligen någon skogsbrand som tar sina sista andetag. På campingen mäter jag mig med de Kanadensiska braskungarna i Torsbykavaj, har man ingen yxa/ork/kunskap att tända en eld så är min lilla Biltema-pistol kung!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar